Vår uppfödning

Uppfödningen börjar med att Bo sitter begravd i svenska och internationella hingstkataloger och galopptidningar för att jämföra blodslinjer och resultat. Så småningom bestäms årets kombinationer och de ston som inte ska betäckas med Zaahid transporteras till den utvalda hingsten, för att förhoppningsvis återvända dräktiga.

Allt eftersom dräktigheten fortskrider ökas fodringen och mängden och sammansättningen av mineraler och vitaminer ändras. När det är ca en månad kvar till fölning sprutas stoet mot tetanus, vilket också ger fölungen ett visst skydd den första tiden. Sedan flyttas stoet över till den box där hon ska föla. Den är noggrannt rengjord innan men sen får där bli en "halvbädd" för att fölungen ska slippa halka när den försöker resa sej första gången. Nu kopplar vi också in en övervakningskamera, vilket i kombination med larmsele ökar säkerheten de sista nätterna. Det gäller ju att vara på plats när fölningen väl börjar.

Själva fölningen förlöper oftast utan komplikationer. Vi ingriper så lite som möjligt, för det mesta hjälper vi bara till med att dra försiktigt i fölets framben. Men skulle det bli problem, som vi inte klarar själva, är det en enorm trygghet att vår erfarna stuteriveterinär snabbt kan vara på plats och reda ut situationen. Efter fölningen tvättar vi navelstumpen, som nästan alltid går av själv, och drar fram ungen lite så att mamman når att nosa på den utan att resa sej. Vi binder också upp efterbörden för att mamman inte ska trampa på den. Sen lämnar vi dem ifred ett tag och följer bara i kameran att allt ser bra ut. Om fölet inte äter själv efter en timme mjölkar vi ut lite och ger i nappflaska och fortsätter med det tills diandet fungerar.

Dagen efter fölningen promenerar vi stoet utan föl, för att påskynda sammandragningen av livmodern. (Nu ska efterbörden ha släppt, annars är det veterinärsamtal som gäller). Vi maskar av stoet och om fölungen inte har kommit igång i magen ger vi microlax.

Efter någon dag får fölungen komma ut med sin mamma om det är vackert väder, annars släpper vi dom en stund i ridhuset. Bilderna här visar Erroll 3 dagar gammal.

Föl

Vi föder upp våra föl i stora hagar där de går med sina mammor fram till hösten. Där får de creepfeeding för att utvecklas optimalt och för att vara väl förberedda inför avvänjningen som i allmänhet går till så att fölen är kvar i hagen medan stona en efter en tas därifrån. Innan fölen släpps ut på bete har de fått ha grimma på och börja lära sej ledas bredvid sin mamma. Från det att de är några dagar gamla kontrolleras de av en mycket duktig fölhovslagare, de avmaskas individuellt tills de är gamla nog att komma in i gruppens maskningsrutiner och i slutet av sommaren får de sina första tetanussprutor. Beroende på vädret går de sedan kvar ute tills det är dags att stalla in dem, vanligen i oktober.

Åringar

Åringarna hanteras förstås en hel del, bl a brukar vi löshoppa dem någon gång i månaden, i början två och två, därefter ensamma. Under vintern är de ute hela dagarna och eftersom de är många leker de och rör sej mycket. Nån gång i mars brukar vårkänslorna börja ta överhanden och det är dags att skilja ston från hingstar.

Efter den tredje tetanussprutan är det tid för sommarbetet. I slutet av sommaren börjar åringarna sen förberedas för auktionen, de ryktas, fodras mer, leds, lösgalopperas och får lära sej ha träns och täcke, att longeras och gå i skrittmaskin. Nu får de också sina influensasprutor.

Gården

Svista är 160 ha, varav drygt hälften är öppen mark. Det innebär att hästarna har stora ytor att röra sej på och att fölen kan gå på vallåterväxt där de slipper parasittryck. Vi producerar egen havre och eget grovfoder, som vi förstås analyserar för att kunna göra bra foderstater för de olika typer av hästar som finns på gården.

tel: +46 (0)8 512 416 12 | email: b.helander@bluewin.ch | Svista Säteri, 186 97 Brottby