Om oss

Svista stuteri drivs av Bo och Kerstin Helander. Vi träffades genom hästarna och i många år tävlade vi inom ridsporten, Bo mest hoppning och Kerstin mest dressyr.

Vi började med hästupfödningen redan 1973, i början enbart halvblod varav många hade stora framgångar som hopp-, dressyr- eller fälttävlanshästar. Några år senare började vi också föda upp fullblod och numera är det bara fullblodsuppfödning.

Bo är i grunden jurist, har haft en professur i civilrätt, varit secretary general på internationella ridsportförbundet och har/har haft ett stort antal uppdrag inom både ridsport och galopp. (Bo har också ridit några amatörlöp).

Kerstin är från början lärare i fysik och matematik och är också utbildad dressyrtränare.

Vi har tre vuxna söner och bor sedan nästan 40 år tillbaka i Brottby.


Ansvarig för hästarnas dagliga skötsel är Shaun Dale, från England, som tillsammans med sin fru Hanna Blomdell numera håller i det mesta, från betäckning via fölningar och åringshantering till att se till att allt fungerar på tävlingsdagarna. Hanna rider ett par galopphästar om dagen, uteturer, dressyr eller snabbjobb inne på på Täby. Shaun har varit på Svista i drygt femton år och Hanna i nio år.

Shaun och Hanna

Fredrik, vår yngste son, gör också en stor insats, dels med hästskötseln, dels och framför allt med skörd, foderkörning, staketunderhåll och andra nödvändiga insatser.

Numera föder Fredrik och hans flickvän Rebecka också upp värmlandsfår. Liksom alla gräsbetesdjur har de ett välsmakande och hälsosamt kött med gott om nyttiga omegasyror. Det känns ju också skönt att veta att de har ett bra och naturligt liv. Och att se lammen skutta omkring på våren är ett verkligt plusvärde.

Fredriks hemsida är svista-lamm.se

tel: +46 (0)8 512 416 12 | email: b.helander@bluewin.ch | Svista Säteri, 186 97 Brottby