Nyheter om Svista Stuteri

juni-14. Äntligen har årets sista föl nu kommit, en hingst e Zaahid u Easy Way. Peppar, peppar har allt gått bra hittills men underligt nog är det bara ett stoföl. 10 hingstföl, så det blir nog livligt i vår. Fö börjar vi slå hö idag, 13/6, vi har aldrig varit i närheten av så tidigt förut.

mars-14: Årets första föl kom med snön. En hingst efter Zaahid u Fräulein som föddes en och en halv vecka för tidigt, så mycket för den allmänna sanningen att stona går över när det är kallt.

december-13: Ett dåligt tävlingsår. Inte förrän på hösten blev det lite roligare när först Tajmeel ficktvå segrar och sen Catmandu vann i sin debut.

oktober -12: Tiden går fort och nu är det dags för auktion igen. På tävlingssidan har det inte varit någon fart på tvååringarna ännu - skador och växtperioder - men Musical Contest har varit duktig tillsammans med Gustavo. Welcome Back som gick så bra på hinder skadade sej tyvärr så allvarligt i ett hinderlöp att vi var tvungna att ta bort honom. Det kändes oerhört sorgligt.

april -12: Nu har fölen börjat ploppa ut - se "årets föl". Vi har också haft två hästar (treåriga importston) som kvalat och så här långt ser det spännande ut.

december -11: Merchant of Venice, som vi köpt tillsammans med Karin Johansson, har nu kommit från Chile och är installerad på Brantshammar. Han ser verkligen jättefin ut och är enligt Karin mycket trevlig att hantera. Det ska bli spännande att se vad han tillför här, i Chile har ju hans avkommor gått kanonbra.

oktober-11: Konstig auktion. Fina arrangemang, massor med folk, full fart i den subventionerade lunchserveringen, men väldigt få seriösa bud. Alla våra åringar är väl grundade och de såg fina ut. Fyra av dom kommer nu till duktiga proffstränare och har alla chanser att göra bra ifrån sej. Vi önskar lycka till! Men de tre ston som jag trodde skulle vara mest intressanta fick inga bud alls! - för mej svårt att förstå när man ser på mödrarnas meriter. Så bortsett från det ekonomiska är jag glad att ha kvar dom.

september-11: Nu är det full fart på prepareringen av åringarna inför auktionen, Shaun lägger ner ett jättejobb. Många av de tränare som köpt våra åringar har kommit efteråt och sagt hur nöjda de är med att de är så välhanterade - det är verkligen roligt. På löpfronten är det sämre, Linus visade sej ha fått Erlichia, j..a fästingar, och blir förstås borta länge. Och av tvååringarna är det två stycken som fortfarande inte har förstått att tävlingar är till för att springa så fort man kan, inte cantra runt och kolla läget i allmänhet. Musical Contest har varit duktig, tvåa i SM och tvåa i Amacita, men där slog hon upp en skada som hon drog på sej som åring efter en hagutbrytning (det var därför hon inte var med på auktionen). Tveksamt om hon kan komma ut mer i år.

augusti-11 : Uppercut Action var bra igen, tvåa i Svenskt Derby.

juli-11 : En sorglig dag. Tragedienne, som åkt lastbil mer än 200 gånger, greps av panik på väg in till träning. Hon gick omkull i bilen och slet av en sena bak. Nödslaktad för att slippa lida.

juli -11: Den gladaste nyheten är förstås att vår uppfödning Uppercut Action en vecka efter sin seger i Jockeyklubbens Jubileumslöpning gick ut som enda svenskfödda häst i Voterlöpning och vann den!

Juni-11

Hittills har tävlingshästarna gjort ganska bra ifrån sej. Dalalaat har haft fyra raka segrar följt av en andraplats och Welcome Back fick en efterlängtad första seger när han kom ut på gräs och 2400 m. Tragedienne har inte vunnit men varit placerad i alla sina starter utom den sista maj, när hon uppenbarligen tyckte att halv tolv på kvällen var för sent. Hon har också startat en ny karriär som hinderhäst. Spännande. Linus har inte gått så bra ännu som vi hade hoppats, men med lång distans och kanske gräs ska han nog kunna lyckas hyfsat. (Sist gjorde han ett bra lopp, var sexa men slagen mindre än en sekund av vinnaren.) Tvååringarna ska bli spännande att se vad dom kan göra - så här års har man förstås stora förhoppningar och tror att dom alla är oövervinneliga.

Höskörden har kommit igång. Eftersom det varit så torrt blir det ganska lite men förhoppningsvis är kvaliten bra (när allt är inne skickar vi prover på analys - tills dess ligger dom förpackade i frysen). Är det helt nödvändigt kan vi ta en andra skörd men det är många år sen vi gjorde det.

Zaahid har betäckt klart för året. Han rids lätt ett par gånger per vecka och går f ö i en paddock och har semester. Bortsett från våra egna ston, som varit rätt många, har han fått fem ston utifrån. Med tanke på konkurrensen från Gloria de Campaeo får det nog betraktas som ganska OK, hans första föl är ju födda i år och har inte hunnit visa mer än att de ser trevliga ut.

Fölningarna är färdiga. Bortsett från ett föl som föddes för tidigt och inte klarade sej har allt gått bra så här långt. Alla är förstås ute på bete nu med sina mammor och eftersom de är så många så får de gå i två olika hagar.

Maj -11

Ett trevligt gäng islandshästryttare har hyrt ett av stallen och hälsas välkomna.

tel: +46 (0)8 512 416 12 | email: b.helander@bluewin.ch | Svista Säteri, 186 97 Brottby